zaterdag 23 september 2023

Boek recensie: De Ijskelder - Karin Quint

Na de eerste 2 delen gelezen te hebben was ik erg benieuwd waar dit deel overging van het landgoed Rosaville.

Synopsis:

Het is 1946. Alix Rokebrand is wanhopig op zoek naar een koper voor Rosaville, het landgoed waar ze nooit had willen wonen. Haar moeder is overleden, haar vader zit in een interneringskamp en haar broer is vertrokken naar Canada. Alix staat er alleen voor. Totdat op een dag Christiaan, een voormalige jeugdvriend, voor haar neus staat. Hij vertelt dat er geruchten gaan over een oorlogsschat die verborgen zou zijn in de ijskelder op het landgoed.

Wanneer ze de ijskelder openbreken doen ze een schokkende vondst. De zoektocht naar antwoorden die volgt werpt hen terug in de oorlogsjaren, die ze allebei anders hebben beleefd, maar waaraan ze beiden littekens hebben overgehouden.

Wat ze onderweg meemaken zal niet alleen bepalend zijn voor hun eigen toekomst, maar ook die van hun vriendschap.


De ijskelder gaat over Alix Rokebrand, de dochter van de burgemeester die lid was van de NSB. Het speelt zich af in de eerste jaren na de oorlog.

Alix is eigenaresse geworden van Rosaville maar ze wilt het liefst het landgoed zo snel mogelijk verkopen. Vooral door de gebeurtenissen. Op een dag ontmoet ze haar jeugdvriend Christiaan weer en hij vertelt dat er verhalen rond gaan over de Ijskelder. Ze gaan samen op onderzoek uit.


Alix heeft erg last van schaamte en schuld gevoelens en dat komt heel goed over in haar personage. Je merkt dat ze heel wat heeft meegemaakt in de tijd voor en tijdens de oorlog. Christiaan komt kalmer over maar ook hij heeft geheimen en worstelt met de ervaringen. 


Het verhaal zit vol diverse wendingen wat je niet verwacht en zo blijft het verhaal je boeien.


De schrijfstijl van Karin is heerlijk, leest lekker vlot en de gevoelens en omgeving wordt goed overgebracht.


Qua genre vind ik het een historische roman. Karin Quint heeft zich goed ingelezen en alles komt heel goed over. Er komen best wat heftige gebeurtenissen voorbij en ik kan me goed inleven en het is heel beeldend.


Het einde is heel mooi, alles wordt goed afgerond en mooi afgesloten.


Het verhaal zit vol raadsels en je wilt als lezer weten hoe alles verder verloopt.  Het was weer heerlijk om terug te keren naar het landgoed Rosaville.


Ik kijk weer erg uit naar deel 4. De delen zijn los van elkaar te lezen maar ze zijn wel verbonden met elkaar dus ik zou adviseren om ze wel in volgorde te lezen want sommige personages komen in de delen terug.

Bedankt LSAmsterdam voor het recensie exemplaar.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails