zondag 3 juli 2022

E-boek recensie : Sant’Anna - Jerrad Hoff

Ik werd een tijd geleden benaderd door Jerrad Hoff of ik zijn roman Sant'Anna wilde lezen en recenseren. Na dat ik de synopsis had gelezen en na de vele lovende recensies heb ik ja gezegd. Ik was heel benieuwd en vandaag deel ik mijn recensie met jullie.

Synopsis:

1994, Lago di Como, Italië. De 61-jarige, zeer succesvolle modeontwerpster Chiara Arrighetti leidt een bestaan waar velen van dromen. Na decennialang te hebben geweigerd om over haar privéleven te praten, besluit ze na de dood van haar ouders een eind te maken aan het stilzwijgen en huurt ze journaliste Francesca in om haar autobiografie te schrijven. In haar villa aan het Comomeer vertelt Chiara openhartig over haar leven in het naoorlogse Genua, over de eerste successen in het Milaan van de jaren 50, en over de liefde. Terwijl een bijzonder leven aan Francesca voorbijtrekt, onthult Chiara aan de hand van een dagboek ook steeds meer van een geheim dat sinds een augustusdag in 1944, in het door nazi's bezette Italië, angstvallig verborgen wordt gehouden. Een dag die voor Chiara nooit is geëindigd. Een dag die al een halve eeuw zijn weerslag heeft op de keuzes, de liefde en het geluk in haar leven. Door het gruwelijke dat is gebeurd. En door wat ze toen heeft gedaan. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.


Sant'Anna gaat over Chiara die een hele heftige jeugd heeft gehad door wat ze heeft meegemaakt en gezien. Dit heeft ze alleen niet tegen andere verteld en na vele succesvolle jaren als modeontwerpster besluit ze om een autobiografie te laten schrijven zodat iedereen komt te weten van wat ze heeft meegemaakt.

Het verhaal wordt verteld vanuit 3 delen/tijdlijnen:

- 1944, hierin lees je wat er allemaal is gebeurd in Chiara haar jeugd. (heel heftig)

- Vanaf de jaren '50, zo kom je te weten hoe het succes is ontstaan. Ze wordt namelijk ontdekt door Gabriele. Het verleden.

- Vanaf 1994. In deze jaren verteld Chiara haar verleden en laat haar autobiografie schrijven door journaliste Francesca. Het heden.

De 3 tijdlijnen zijn goed met elkaar verweven en je komt beetje bij beetje steeds meer te weten wat er gebeurd is. Aan elk hoofstuk staat de datum zodat je goed weet in welke tijd het zich nu afspeelt.

De hoofdpersonage is Chiara en het hele boek gaat over haar. Wat ze heeft meegemaakt in 1944 tot hoe succesvol ze is in 1994. Chiara is zo mooi uitgeschreven dat je meeleeft met haar en haar pijn en blijdschap voelt. Het is zo mooi hoeveel Chiara en Anthony van elkaar houden.

Het verhaal is mooi. Heel heftig om te lezen wat er in 1944 is gebeurd maar het verhaal kent ook blijdschap. Het is zo mooi hoe Chiara ermee om gaat en het is zo'n goede vrouw. Wat ze allemaal doet voor de weeshuizen bijvoorbeeld. Klinkt als een hele fijne moeder. 

De schrijfstijl leest heel prettig en vlot, dat komt ook door de beeldende schrijfstijl. Het zou maar zo verfilmd kunnen worden. Er vliegen wel heel wat Italiaanse straat namen rond waardoor ik soms wat lastiger las maar op een geven moment had ik daar minder last van. Er komt ook wat humor voorbij.

Elke gebeurtenis heeft een oorzaak.

Het plot weet mij zeker te pakken vooral de hele heftige stukken maar ook de hele blije stukken. Het verhaal begon meteen geheimzinnig en je bent meteen benieuwd wat er is gebeurd. Je wilt heel graag verder lezen en ontdekken wat er allemaal is gebeurd.

Op een geven moment worden de gebeurtenissen wat minder maar dan komt er een heftige twist in voor en wordt je weer helemaal het verhaal ingezogen. 

Je merkt op een geven moment dat je het einde nadert. Je leest nu alleen vanuit 1994/1995/1996 en het einde is zo mooi afsluitend. 

12 Augustus begint heftig en eindigt mooi maar dan heel wat jaren verder.

Als ik dit boek in een paar woorden mag omschrijven is het een mooi en hartverscheurend verhaal.

Bedankt Jerrad Hoff voor het recensie exemplaar.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails